Skip to main content

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met tekorten. Er zijn meer banen dan werkzoekenden. Dit probleem vraagt om nieuwe, toekomstbestendige werkvormen: een werkersrevolutie. Wim Davidse, HR-strateeg en oprichter van adviesbureau Dzjeng, legt in de zevende aflevering van podcast ‘Grensverleggend in Flex’ uit hoe deze revolutie eruit ziet.

Wim Davidse is oprichter van en HR- en flexstrateeg bij Dzjeng. Dzjeng is een adviesbureau dat strategische inzichten biedt aan (flex)bedrijven. Als flex- en arbeidsmarktstrateeg houdt Wim zich bezig met onderzoek, publicaties, presentaties en advies. Hij richt zich op omgevings- en trendanalyses en werk- en opdrachtgeverschap

De drie werkvormen van de werkersrevolutie

De behoeften van werkenden veranderen, ziet Wim. Werknemers willen meer zeggenschap over het werk dat ze doen. Deze beweging noemt hij de ‘werkersrevolutie’. “Die revolutie heeft zich in de afgelopen paar jaar ontvouwen”, vertelt Wim. “Vooral de jonge generatie werkzoekenden heeft behoefte aan meer flexibiliteit.”

Volgens Wim zijn de werkvormen waarbij werkgevers beslissen wat je doet en hoe je het doet, niet meer van deze tijd. Werknemers moeten eigenaarschap krijgen en zélf hun manier van werken bepalen. Daarom komt Wim met drie nieuwe werkvormen die wél toekomstbestendig zijn: verrukkelijk vast, delicious deta en zwierig zzp.

Verrukkelijk vast

Een vast contract moet meer dan alleen zekerheid bieden. Werknemers met een vaste baan en een vast contract, willen continu geïnspireerd en gemotiveerd blijven. Elke dag moet anders zijn en elke dag willen ze iets nieuws leren.

Delicious deta

Flexibele detachering combineert zekerheid en afwisseling. Het biedt gedetacheerden de zekerheid van een vast contract én de variatie en uitdaging van verschillende projecten en werkgevers.

Zwierig zzp

Een zzp’er is zelfstandigheid en wil vrijheid. Ze zijn hun eigen baas en bepalen zelf de invulling van hun werkzaamheden. Daarbij zijn zzp’ers niet gebonden aan vaste opdrachtgevers en doen ze werk dat hen inspireert.

Nieuw leiderschap

“We gaan naar een wereld waarin het niet de leidinggevenden zijn die bepalen hoe er gewerkt wordt”, zegt Wim. “Het zijn de werknemers die dat doen.” Een nieuwe rol voor leidinggevenden is daarom cruciaal bij het realiseren van de werkersrevolutie en de bijhorende werkvormen.

“Leidinggevenden moeten zich aanpassen aan de wensen van werknemers en situationeel leidinggeven. Bij situationeel leiderschap speelt de leidinggevende in op de individuele behoeften en talenten van werknemers. Werknemers voelen zich hierdoor meer gezien. Dit is nodig want per kwartaal gaat 4 à 5 procent van de werknemers weg bij de werkgever omdat ze niet krijgen wat ze willen, en zoeken ze dat elders”, zegt Wim.

“Je wil constructief ontevreden werknemers”

Door werknemers centraal te zetten en oog te hebben voor hun talenten, halen ze meer uit zichzelf en kunnen ze zelfs boven zichzelf uitstijgen. Dit kan alleen als je een werkcultuur creëert waar fouten maken niet wordt afgestraft, ziet Wim.

“Je wilt geen tevreden werknemers. Je wil constructief ontevreden werknemers, want tevreden werknemers hangen maar achterover. Ze zijn immers al tevreden. Ontevreden werknemers gaan op zoek naar hoe ze zichzelf kunnen verbeteren om zo het beste uit zichzelf te halen”, legt Wim uit. “En jezelf verbeteren kan alleen maar door de ruimte te krijgen om fouten te maken. De werkersrevolutie en de nieuwe werkvormen maken dit mogelijk.”

Als werknemers de ruimte krijgen om hun talenten te ontwikkelen, gaat dit een significant verschil maken voor de economie. En zelfs de arbeidskrapte verhelpen, denkt Wim.

“Werknemers worden door de nieuwe werkvormen productiever waardoor er minder mensen nodig zijn. En door de nieuwe werkvormen toe te passen, kan onze economie met hetzelfde aantal personeel 50 procent groter worden.” De taak dus aan leidinggevenden om het voortouw te nemen en de werkvormen van Wim Davidse te omarmen. Laat de werkersrevolutie beginnen!

Dit blog is een samenvatting van de podcastaflevering over ‘De Werkersrevolutie’. Wim besprak natuurlijk nog veel meer met Dréann en Egbert in de podcast Grensverleggend in Flex. Ben je benieuwd? Luister dan naar deze en andere afleveringen van Grensverleggend in Flex en ontdek hoe experts zoals Wim Davidse de branche vormgeven.