Skip to main content

De flexbranche staat vaak in een negatief daglicht. Toch zijn er veel organisaties die laten zien hoe het wél moet. Daar moet oog voor zijn, vindt Jan Willem van der Meer, Operationeel manager bij House of Work. Tijdens de podcast ‘Grensverleggend in Flex’ ging hij in op het échte verhaal van de flexbranche en hoe House of Work tegengas biedt aan het heersende, negatieve beeld.

House of Work is ontstaan door de nauwe samenwerking tussen de uitzendbureaus EG Personeel, Westflex, ICE Agency, Fix Personeelsdiensten, FlexWorx! en het re-integratiecentrum RC-Westland. Samen vormen deze labels House of Work en willen ze succesvol mensen verbinden. Dat doen ze door een totaalpakket aan internationale en kwalitatief hoogwaardige arbeids- en HR-oplossingen aan te bieden. Centraal daarbij staat een persoonlijke aanpak met aandacht voor eerlijkheid en transparantie in het proces van arbeidsbemiddeling.

De noodzaak van flitsers in de flexbranche

De flexbranche is de afgelopen jaren sterk gegroeid en levert een belangrijke bijdrage aan de economie. Toch verschijnen er regelmatig negatieve verhalen over misstanden in deze branche, zoals slechte arbeidsomstandigheden en beroerde huisvesting. Volgens Jan Willem is dat niet terecht. “Als je kijkt naar het aantal arbeidsmigranten en uitzendbureaus in Nederland en naar de daadwerkelijke misstanden, dan valt het wel mee. Doordat we de branche kennen, weten we dat er meer goede uitzendbureaus zijn, dan slechte. Die relativering mist in het nieuws.”

Bovendien kunnen deze misstanden volgens Jan Willem bestaan door een gebrek aan handhaving: “Er zijn genoeg wetten en regels, maar er ontbreekt handhaving. Ik vergelijk het altijd met een snelweg. Als je alleen een maximumsnelheid afspreekt en geen flitsers neerzet, rijden mensen harder dan toegestaan. Hetzelfde geldt voor de flexbranche. Zonder controle houden malafide partijen zich niet aan de regels. En als er dan een organisatie wordt aangepakt, loopt het vaak met een sisser af. Zo’n organisatie moet met naam en toenaam in de krant komen. Dat geeft een duidelijk signaal af.”

Het échte verhaal van uitzendbureaus

Misstanden vormen nog steeds de minderheid. “Het is belangrijk om ook het positieve verhaal te blijven vertellen, want de goede uitzendbureaus zijn in de meerderheid”, benadrukt Jan Willem. “Blijf dus doen wat je doet naar je beste kunnen en draag dat ook uit. Als iemand zegt dat arbeidsmigranten worden uitgebuit, moet je tegengas geven. Vertel dan het échte verhaal en geef voorbeelden van wat er goed gaat.”

Een mooi voorbeeld van tegengas geeft Jan Willem als hij deelt hoe een gesprek met de arbeidsinspectie ging. Die dacht onterecht dat alle uitzenders winst maken op huisvesting. “Ik vroeg of ik dat mocht ontkrachten en gaf inzicht in ons volledige grootboek voor huisvesting”, vertelt Jan Willem. “Daaruit bleek dat we zelfs extra geld moesten toeleggen.” Daarin is House of Work overigens niet de enige. “Twee andere uitzendbureaus die ook deelnamen aan dit gesprek hadden precies hetzelfde. En we hadden het los van elkaar voorbereid, zonder overleg. Dat was een mooi signaal naar de arbeidsinspectie.”

Elke dag een stukje beter

House of Work regelt het graag goed voor haar mensen. Werkplezier staat hoog op de agenda. Volgens Jan Willem gaat het om het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen. “We hebben veel collega’s uit het buitenland die graag nog beter Nederlands willen leren spreken. Elke week zijn er daarom drie klassen Nederlands.” Dat streven naar verbetering vindt hij het mooiste van zijn werk: “Mensen verder helpen, zodat zij ook weer een stap vooruitzetten. Zien dat je team groeit, vind ik inspirerend. Elke dag een stukje beter. Dat doen we.”

Dit verhaal van House of Work is niet uniek. Er zijn genoeg positieve verhalen over de branche. Het is tijd om dat geluid te versterken en oog te hebben voor hoe het er echt aan toegaat in de flexbranche.

Dit blog is een samenvatting van de podcastaflevering over ‘Elke dag een stukje beter’. Jan Willem besprak natuurlijk nog veel meer met Dréann en Egbert in de podcast Grensverleggend in Flex. Ben je benieuwd? Luister dan naar deze en andere afleveringen van Grensverleggend in Flex en ontdek hoe experts als Jan Willem de branche vormgeven.