Nu de economie weer aantrekt wordt het voor bedrijven lastiger om hun vacatures ingevuld te krijgen. Dit geldt ook voor sectoren waarin het werven van personeel altijd al een probleem was en die aangewezen zijn op arbeidsmigranten. Vanwege geringere welvaartsverschillen is het aantrekken van Poolse werknemers steeds lastiger. Betekent dit dat bedrijven straks hun deuren moeten sluiten omdat er geen mensen meer te krijgen zijn? Volgens Cor Konings zal het zo’n vaart niet lopen en hij kan het weten. Als directeur bij Goodmorning, een uitzendbureau dat al jaren gespecialiseerd is op het gebied van het inhuren van Poolse en Roemeense arbeidsmigranten, weet hij precies wat er op de markt speelt.
Goodmorning doet goede zaken
“Op alle niveau’s zie je dat het moeilijker wordt om goede mensen te krijgen, ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Met Goodmorning richten we ons met name op de Glastuinbouw, Voeding, Logistiek en Productie. Tot nog toe is het altijd wel gelukt om vacatures in te vullen. Natuurlijk moeten bedrijven dan wel op tijd aan de bel trekken. Als ze vandaag bellen dat ze overmorgen 100 mensen nodig hebben, dan kunnen we ze niet helpen.
Het geheim
We hebben naast onze vestiging in Nederland, eigen wervingskantoren in Polen en Roemenië. Daar werken lokale mensen die verantwoordelijk zijn voor de werving en selectie van de werknemers. Veel uitzendbureaus hebben hun wervingskantoren in het buitenland gesloten tijdens de economische crisis. Langzamerhand zie je dat ze hun activiteiten weer gaan uitbreiden naar het buitenland, maar het kost tijd en moeite om een goed netwerk op te bouwen. Je hebt daarvoor mensen nodig die niet alleen de lokale gebruiken kennen, maar ook goed op de hoogte zijn van alle regels en procedures. In het voormalig Oost-Europa is men erg strikt als het om arbeidsvoorwaarden gaat.
Van Polen naar Roemenië
Voorlopig zijn er voldoende arbeidsmigranten te krijgen, maar je ziet wel een verschuiving. Waar we in het verleden vooral te maken hadden met Poolse werknemers, komen er nu steeds meer uit Roemenië. Dat komt met name omdat Polen geen economische crisis heeft gekend zoals wij die hebben meegemaakt. De Poolse economie is de afgelopen jaren flink doorgegroeid, dus waarom zou je nog naar Nederland gaan om daar laaggeschoolde arbeid te verrichten als je thuis in verhouding net zo veel kunt verdienen? Voor Roemenen ligt dat anders. Daar is de levensstandaard nog een stuk lager zodat het heel aantrekkelijk is om een tijd hier te werken. In de toekomst zal ook dat weer veranderen en zullen we wellicht ook mensen elders vandaan moeten halen.
De langere termijn
De verwachting is dat het aantal benodigde arbeidsmigranten de komende jaren alleen maar verder zal stijgen. Er komt een flinke vergrijzingsgolf aan en je hebt nu eenmaal een bepaalde balans werkenden/niet-werkenden nodig om de economie draaiend te houden. De robotisering zie ik ook niet echt als een bedreiging. Natuurlijk kan het best zo zijn dat er straks robotten komen die tomaten plukken of lopende band werk doen. Daar zal echter ook weer werk voor in de plaats komen. De industriële revolutie en alle technische ontwikkelingen die daarop volgden, hebben ons tot nog toe alleen maar meer werk opgeleverd. Ik zie niet in waarom dat nu ineens anders zou zijn. Dat neemt niet weg dat je als onderneming altijd alert moet blijven op trends en daar tijdig op moet anticiperen”.